Unatoč čestim upitima naših pacijenata za mišljenje o vitaminima za kosu, biotinu, prirodnim lijekovima za ubrzati rast kose, preparatima protiv opadanja kose i raznim drugim sredstvima za poticanje, jačanje i brži rast kose preporučujemo samo dva lijeka koji imaju odobrenje FDA (Food and Drug Administration), Minoxidil i Finasterid. Uz naš recept se mogu kupiti u svakoj boljoj ljekarni.

Minoxidil

Minoxidil (Rogaine, Regaine, Pilfud) postoji kao 2% otopina za žene i 5% otopina za muškarce. Minoxidil proširuje krvne žile oko folikula čime povećava dotok hranjivih tvari, a time i rast kose. Potrebno ga je koristiti što ranije, najbolji kandidati su oni koji imaju stanjenje ili prorjeđenje vlasi, a nisu u potpunosti izgubili vlasi.

Lijek se utrljava u vlasište 2 puta dnevno, ujutro i navečer po 1 mL. Kod manjeg broja pacijenata može dovesti do ponovnog rasta kose dok je u 80% pacijenata moguće usporavanje opadanja kose. Mora se koristiti 6 mjeseci da bi se vidio napredak. Nuspojave su rijetke, a najčešće je riječ o iritaciji, suhoći vlasišta i prstiju kojima se utrljava.

Finasterid

Finasterid (Propecia, Proscar) inhibira tip II 5-α reduktazu, enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT). To može zaustaviti ispadanje kose. Kod 80% – 90% pacijenata usporava ili čak zaustavlja ispadanje kose kod androgene alopecije. Manji broj pacijenata primjećuje i zadebljanje vlasi u području krune.

Preporučena doza je 1 mg dnevno. Napredak se vidi nakon 3 – 6 mjeseci. U manjeg broja pacijenata, prvih nekoliko mjeseci korištenja, nuspojava je smanjeni libido (spolna želja). Prestankom trošenja nuspojave prestaju.

Je li transplantacija kose FUE metodom za tebe?

Ispunite naš kratak upitnik na temelju kojeg ćete dobiti odgovor liječnika specijaliste.