Alopecija areata je autoimuno stanje u kojem dolazi do naglog i potpunog gubitka kose unutar zahvaćenog područja zbog napada antitijela na vlastitu kosu. Proces najčešće zahvaća jedno ili više kružnih područja promjera od 1 do 5 centimetara.

Najčešće zahvaća vlasište, obrve i trepavice, ali sva područja gdje raste dlaka mogu biti zahvaćena. U nekim ekstremnijim slučajevima može doći i do potpunog gubitka kose vlasišta- alopecija totalis, ili čak alopecije universalis u kojoj se osim potpunog gubitka kose dolazi i do nestanka svih dlaka na tijelu.

Ponekad nagli gubitak pigmenta u kosi predstavlja prvi znak raširene alopecije areate. Prisutnost vlasi u obliku uskličnika (exclamation point hairs) je karakteristična za alopeciju areatu.

Telogen effluvium

Telogen effluvium se najčešće primijeti kao pretjerano opadanje kose koje zahvaća cijelo vlasište. U pozadini telogen effluviuma je povećan broj folikula u fazi opadanja, telogenu, koje potom opadaju u velikom broju. Sam proces opadanja vlasi kose u fazi opadanja je normalna pojava koja se svakodnevno odvija i koja dovodi do opadanja i do 100 vlasi dnevno.

Uzrok telogen effluviuma je fizički, emocionalni ili drugi stres koji osoba iskusi 3-5 mjeseci prije nego se pojačano opadanje kose primijeti. Taj stres uzrokuje preran prelazak iz faze rasta kose (anagen) u fazu opadanja. Osim stresa, drugi česti uzroci su slabokrvnost (anemija), bolesti štitnjače, vrućica, operacije, dijete, lijekovi kao i porod u žena. Za telogen effluvium najčešće nije potrebna nikakva terapija, a prognoza je načelno dobra ako se prepozna uzrok.

Primjerice, prestanak trošenja lijekova koji su doveli do opadanja kose. Nakon nekoliko mjeseci prekomjerno opadanje kose prestaje i dolazi do ponovnog rasta kose.

 

Trakcijska alopecija

Trakcijska alopecija je gubitak kose koji nastaje kao posljedica prevelikog povlačenja ili zatezanja kose. Najčešće je povezana s vezivanjem prečvrstog repa i korištenjem ekstenzija. U kratkotrajnim slučajevima se kosa može oporaviti, ali u dugotrajnima gubitak kose može biti i trajan. Kod takvih slučajeva transplantacija kose može biti od značajne pomoći.

Trihotilomanija

Trihotilomanija je kompulzivni poremećaj kad osoba nekontrolirano čupa svoju kosu, obrve ili trepavice. Riječ je o psihološkom poremećaju, te osoba nije u stanju sama sebe zaustaviti u navedenom djelovanju. Takvo povlačenje kose može za sobom ostaviti područja bez vlasi. Prije eventualne transplantacije svakako treba proći psihološku terapiju. Profesionalni pregled vlasišta i brijanje dijela zahvaćenog područja može pomoći u dijagnosticiranju trihotilomanije.

 

TRETMANI U LIJEČENJU ALOPECIJE

Terapeutske opcije u androgenoj alopeciji uključuju primarno lijekove  poput minoxidila i finasterida s jedne strane te transplantaciju s druge strane.

Minoxidil je lijek protiv hipertenzije koji osim svog učinka na smanjivanje krvnog tlaka uzrokuje i pojačanu dlakavost (hipertrihozu) kada se uzima na usta. Razvijena je formulacija lijeka u obliku 5 postotne otopine za muškarce koja se utrlja na vlasište kako bi se povoljan učinak minoxidila koncentrirao na folikule.
Minoxidil uzrokuje među ostalim, produživanje faze rasta dlake te povećanje promjera dlake te na taj način negira negativne učinke androgena na folikule. Najbolji učinak se postiže u ranijim slučajevima gdje je došlo do prorjeđenja ali ne i potpunog gubitka kose.

Lijek se utrljava u vlasište 2 puta dnevno, ujutro i navečer po 1 mL. Kod manjeg broja pacijenata može dovesti do ponovnog rasta kose dok je u 80% pacijenata moguće usporavanje opadanja kose. Mora se koristiti 6 mjeseci da bi se vidio napredak. Nuspojave su rijetke, a najčešće je riječ o iritaciji, suhoći vlasišta i prstiju kojima se utrljava.

Finasterid je predstavnik druge skupine lijekova dokazanih u liječenju androgene alopecije. Naime, djelujući kao blokator tipa 2 5α reduktaze, enzima koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron smanjuje ovog derivata testosterona koji se smatra glavnim uzrokom gubljenja kose u androgenoj alopeciji.  Koristi se kao terapija na usta u dozi od 1 mg dnevno i pokazuje visoku učinkovitost do 90% korisnika zadrži postojeću kosu a kod 65% se bilježi i primjetan rast nove kose. Da bi se učinak primijetio, potrebno je koristiti terapiju barem 6 mjeseci. Kod manjeg broja pacijenata se javlja smanjen libido kao nuspojava koja nestaje s prestankom terapije.

Dutasterid je drugi, noviji predstavnik ove skupine lijekova za androgenu alopeciju koji blokira tip 1 i tip 2 5α reduktaze te se smatra čak i jednako sigurnom ali čak i efikasnijom opcijom od finasterida.

Naše osoblje pomno prati najnovija istraživanja u polju kako bi pružili klijentima najnovije podatke i opcije u liječenju androgene alopecije. Neki obećavajućih novih lijekova  uključuju fluorid (antiandrogen) i Oronazol (antifungalni lijek).