Tretman protiv bora lica

Tretman bora lica jedan je od najpopularnijih estetskih zahvata za pomlađivanje. Tretman Vistabelom i Bocoutureom je najučinkovitiji način za ukloniti bore oko očiju i na čelu. Cilj tretmana pomlađivanja je prirodno zategnut, svjež i odmoran izgled. 

dr. markovina izvodi transplantaciju kose fue metodom

Stručnjaci diljem svijeta godinama koriste proizvode na bazi botulinum toksina kako bi tretirali bore i tako pomladili lice. Botulinum toksin dokazano učinkovito uklanja bore na čelu, oko očiju kao i one koje nastaju mrštenjem. Ova, možda i najpopularnija, metoda pomlađivanja lica je izrazito sigurna. Efekt botulinum toksina je privremen- traje nekoliko mjeseci. S obzirom na popularnost korištenja botulinum toksina, različite farmaceutske kuće su razvile vlastite formulacije. Dvije s kojima radimo u Klinici su OnabotulinumtoxinA, (poznatiji pod nazivima Botox i Vistabel) te IncobotulinumtoxinA (Bocouture i Xeomin). Botox i Bocuture formulacije botulinum toksina su klinički ispitane, dokazane i sigurne metode pomlađivanja lica uz male razlike koje omogućuju da se, uz konzultaciju s doktorom, odluci za idealan individualni pristup.

Botox je od svih formulacija botulinum toksina najistraženiji u kliničkim studijama. Ova formulacija, proizvedena bez prezervativa se sastoji od neurotoksinskog kompleksa C. Botulinum tipa A te humanog albumina i natrijevog klorida. Odobren je od strane FDA za tretiranje glabelarnih bora, bora u kutevima očiju, (crows feet) te bora na čelu ali se na široko koristi i za druge bore kao i konturiranje lica.

Što je Vistabel?

Vistabel tretman za pomlađivanje koristi visoko kvalitetni pročišćeni protein koji ublažava duboke bore, a uklanja manje bore. Namijenjen je smanjivanju bora na čelu i bora oko očiju.

Vistabel je proizveden pomoću bakterije Clostidium Botulinum. Botox se koristio najprije u medicinske svrhe u različitim granama medicine – okulistici, neurologiji, otorinolaringologiji, ginekologiji, pedijatriji, a posljednjih 20 godina u estetskim zahvatima. 

Što je Bocouture?

Bocouture je novija formulacija, sastava sličnog Botoxu uz razliku da je proizveden bez kompleksnih proteina sto formulaciju čini čistom zbog čega se smatra da uz korištenje navedene formulacije postoji manji rizik za senzitizaciju i proizvodnju antitijela protiv toksina. Zbog navedenog, ova formulacija je pogodna ponajviše za mlade pacijente ili pacijentice koji tek započinju s tretmanima kako bi se minimalizirala šansa za formiranje antitijela kroz godine korištenja. 

Koja je razlika između Botoxa i Bocouturea?

Načelno, obje formulacije koje koristimo počinju pokazivati prve rezultate već kroz 1-3 dana dok vrhunac dolazi unutar 7-28 dana od tretmana. Efekt postepeno slabi u periodu od 3-4 mjeseca ovisno o lokalizaciji, dozi i formulaciji koja se koristi. Međutim dio pacijenata, obično onih koji su tretirali neko područje u vise navrata, uočava benefite tretmana i duže od 6 mjeseci.

Kada se koristi Vistabel i Bocouture?

Vistabel tretman za pomlađivanje koristi se kod osoba koje su nezadovoljne izgledom svog lica zbog bora. Kandidati žele prirodan i zategnut izgled što je uz preciznog estetskog kirurga u Poliklinici Pantovčak zajamčeno. 

Tko je kandidat za tretman?

Punoljetne i zdrave osobe koje žele pomladiti svoje lice na učinkovit način kandidati su za Vistabel tretman. Obično su pacijenti na pragu srednjih godina, u 40-ima ili 50-ima. Ponekad su kandidati i pacijenti s 30 godina koji imaju znatno izražene bore. 

Kako izgleda tretman?

Vistabel se aplicira jednostavnom procedurom, ali jako je važno iskustvo i preciznost liječnika koji će detektirati na koja mjesta aplicirati Vistabel kako bi učinak bio savršen. Vistabel se aplicira u određene mišiće koji stvaraju bore i sama aplikacija traje oko 15 minuta te je gotovo bezbolna, osjeti se samo mali ubod na mjestu aplikacije.

Tretman sprječava širenje živčanih impulsa i pokreta mišića koji djeluju na stvaranje bora na licu. Ubrizgavanjem Vistabela u mišiće koji pokreću lice, živčani signali se ne šalju u mišiće kako bi se bore izravnale. 

Prednost ovog tretmana je što se rezultat vidi nakon samo par dana. Između tretmana je obično razmak do 6 mjeseci, a koliko će učinak trajati ovisi o stanju kože pacijenta.

Koja područja na tijelu se mogu tretirati botoxom?

Botoxom se mogu tretirati bore na čelu i oko očiju koje nastaju svakodnevnim korištenjem tih mišića. Ovim zahvatom uspješno se uklanjaju i ublažavaju:

  • Bore smijalice – bore oko vanjskog dijela oka
  • Bore mrštilice – vertikalne bore na čelu
  • Horizontalne bore na čelu

Osim ublažavanja i uklanjanja bora, botox se koristi i za ispravljanje manjih nejednakosti, asimetrije na licu i za liječenje prekomjernog znojenja. Kod korištenja za rješavanje problema prekomjernog znojenja ispod pazuha učinak botoxa traje i do 8 mjeseci. 

Koje su nuspojave i postoje li rizici?

Kod Vistabel tretmana pomlađivanja moguće su nuspojave koje su privremene. Vrlo rijetko može doći do pojave bolnog lica, eritema i oslabljenosti mišića na mjestu gdje je Vistabel bio injektiran. Jako je važna preciznost estetskog kirurga budući da su te pojave povezane sa samim provođenjem zahvata. Ponekad pacijenti mogu imati glavobolje, vrtoglavice, privremeno spuštanje očnih kapaka, ali sve je to kratkotrajno. 

Koliko dugo traje botox?

Nakon tretmana Vistabelom do novog zahvata prođe prosječno do 6 mjeseci. Učinkovitost varira ovisno o tipu kože i njenom stanju, tako da je trajanje botoxa individualno. Ono što je prednost tretmana Vistabelom je što s vremenom i ponavljanjem tretmana sve duže traje učinak. 

Može li se poništiti ?

Učinak botoxa nije  trajan i on se sam razgrađuje. Ubrzati razgradnju tj. poništiti djelovanje botoxa nakon aplikacije nije moguće, nego je potrebno pričekati vrijeme koje je potrebno da popusti djelovanje. 

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Saznajte jeste li kandidat za tretman protiv bora lica

Naručite se na pregled

"*" indicates required fields

Želite li primati obavijesti i novosti na email?*

Molimo označite auto
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Dođi na besplatne konzultacije kod

Dr. Markovine