Uklanjanje madeža i kožnih promjena

Uklanjanje madeža i kožnih promjena radi se iz estetskih, ali još bitnije iz zdravstvenih razloga. Različite promjene na koži mogu biti početni stadij raka kože i zato se uvijek naglašava važnost pregleda i kontrola. 

Promjene na koži su obično madeži, ateromi, bradavice i nemaligni kožni tumori.

Kada se odlučiti za uklanjanje madeža?

Uklanjanje madeža i kožnih promjena vrlo je čest estetski zahvat. Pacijenti se odlučuju na zahvat iz estetskih, ali i zdravstvenih razloga. Redovitim pregledima moguće je u najranijoj fazi detektirati rak kože, melanom i zato je važno pratiti i kontrolirati sve promjene na koži.

Ako uočite nove madeže čudnog oblika i boje ili promjene na koži u obliku kvržica, crvenkastih ili smeđih promjena u razini kože ili malo ispupčenih, dogovorite pregled i konzultacije s liječnikom u Poliklinici XY. Svaka promjena ne moram biti maligna, ali je bitno provjeriti o kojem tipu promjene je riječ. Promjene osim na koži mogu biti i ispod kože kao nakupine masti, žljezdanog tkiva, limfnih čvorova, živaca i folikula dlaka. 

Jeste li vi kandidat za uklanjanje madeža i kožnih promjena?

Kandidati za uklanjanje madeža i kožnih promjena su osobe svih dobnih skupina kojima takve pojave na koži smetaju iz estetskih razloga. Druga skupina kandidata odlučuju se na ovaj zahvat zbog zdravstvenih razloga. Rizične skupine za pojavu melanoma su osobe koje su imale prethodno rak kože, imaju u obitelji povijest melanoma, imaju velik broj madeža, pretjerano se sunčaju i imaju osjetljivu kožu na sunce koja loše reagira. 

Ultraljubičasto zračenje najčešći je uzrok nastanka melanom. Iako se često preporučuje izbjegavati sunčanje kad je najjače sunce i korištenje zaštite od sunca, mnogi i dalje uživaju bez dovoljne zaštite u prekomjernom sunčanju te dovode svoju kožu u opasnost od opeklina, hiperpigmentacije, ali i opasne pojave melanoma. 

Koji su benefiti zahvata uklanjanja madeža i kožnih promjena

Poliklinika Pantovčak specijalizirana je za zahvate uklanjanja madeža i kožnih promjena iz estetskih i zdravstvenih razloga. Glavni benefit ovog zahvata je zdravlje kože. Prednost uklanjanja svih pojava na koži koje su sumnjive je u prevenciji opasnijih pojava i širenja melanoma. Pregledom je moguće spasiti život jer melanom je rak kože koji se može proširiti i zato je iznimno važno  redovito kontrolirati sve promjene na koži. 

Kako se pripremiti za zahvat 

Sve informacije o pripremi za zahvat uklanjanja madeža i kožnih promjena pacijentima liječnik daje već na prvom pregledu u Poliklinici XY. Preporučuje se prestanak pušenja i korištenja određenih lijekova i dodataka prehrani prije zahvata. 

Kako izgleda uklanjanje madeža i kožnih promjena 

Madeži i kožne promjene uklanjaju se jednostavnim i sigurnim estetskim zahvatom. Kod kožnih pojava bitno je potpuno površinski i dubinski odstraniti sumnjivo tkivo kako bi se spriječilo širenje. Preciznošću estetskog kirurga u Poliklinici Pantovčak pacijentima ostaju minimalni ožiljci koji s vremenom blijede. 

Više je opcija odstranjivanja madeža i kožnih promjena. Estetski kirurg bira metodu ovisno o tipu, veličini, izgledu promjene, ali i dobi i zdravstvenom stanju pacijenta.

  • Kirurško uklanjanje promjena – najsigurniji način odstranjivanja madeža i kožnih promjena. Promjene se potpuno izrežu, rade se precizni šavovi kako bi ožiljak bio jedva primjetan ili nevidljiv. 
  • Radiokirurško uklanjanje promjena – promjene se uklanjaju radiovalovima nakon kojih ostaje ranica koja brzo cijeli, bez ožiljaka. Uz ovu metodu može se odstraniti većina kožnih promjena. 

U Poliklinici Pantovčak od ostalih metoda za jako male kožne promjene kao što su bradavice i slično uspješno se koristi tehnika smrzavanja tekućim dušikom. Uklanjanje laserom je također jedna od opcija uklanjanja manjih kožnih promjena. 

Svaka promjena na koži nakon uklanjanja ide na patohistološku analizu kako bi se detektiralo o čemu je riječ, je li promjena dobroćudna ili maligna. 

Oporavak nakon uklanjanja madeža i kožnih promjena

Oporavak nakon uklanjanja madeža i kožnih promjena je jednostavan, brz i siguran. Važno je pridržavati se preporuka liječnika kako bi proces cijeljenja bio uspješan. Ovisno o kompleksnosti i tipu zahvata pacijenti se realno odmah drugi dan mogu vratiti svojim svakodnevnim obavezama i laganim aktivnostima kod malih zahvata, a nakon par dana kod većih, a vježbanju po odobrenju liječnika. 

Potrebno je paziti tretirano područje zahvatom, izbjegavati pretjerano izlaganje suncem i zaštititi se faktorom kao i odjećom od štetnih UV zraka. 

Rezultati zahvata

Najvažniji rezultat kod uklanjanja madeža i kožnih promjena je prevencija ili zaustavljanje daljnjeg širenja eventualnih kancerogenih stanica. Kod pacijenata koji su se odlučili za zahvat iz estetskih razloga, rezultat je veće zadovoljstvo izgledom i više samopouzdanja. 

Rizici kod zahvate uklanjanja madeža i kožnih promjena 

Zahvat uklanjanja madeža i kožnih promjena spada u manje zahvate estetske kirurgije. Ipak rizici postoje i važno je odabrati preciznog estetskog kirurga koji će svaki rizik eliminirati. Moguće komplikacije mogu biti nastanak većih ožiljaka i hiperpigmentacije, no uz iskusnog liječnika takve komplikacije se minimiziraju. 

Zašto kod nas ukloniti madeže?

Poliklinika Pantovčak specijalizirana je za male i velike zahvate estetske kirurgije. Ako imate madeže ili druge kožne promjene oko kojih imate dileme i pitanja, dogovorite svoj prvi pregled. Dobit ćete sve informacije koje su vam potrebne kako biste se odlučili na zahvat. 

Cjenik

Detaljnije informacije o cijeni zahvata dostupne na upit pozivom na 01/123 456 ili na mail info@poliklinikapantovcak.com. Pacijentima su na raspolaganju fleksibilne mogućnosti plaćanja.

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Naručite se na pregled

Dođi na besplatne konzultacije kod Dr. Markovine

+385 1 48 22 091, +385 99 48 22 091

info@poliklinikapantovcak.com

Pantovčak 38a