Rekonstrukcija dojki

Rekonstrukcija dojki estetska je operacija kojom se ponovno stvaraju grudi kod pacijentica kojima su dojke morale biti odstranjene zbog karcinoma.

dr. markovina izvodi transplantaciju kose fue metodom

Koje sve opcije rekonstrukcije dojki postoje?

Postoji dva načina rekonstrukcije dojki nakon mastektomije – implantatima ili vlastitim tkivom. Rekonstrukcija dojki nakon mastektomije preporučljiva je jer se odjednom naprave oba zahvata. Međutim, uspješna rekonstrukcija dojki može biti i kada je pacijentica spremna nakon proteka određenog vremena od mastektomije. 

Kako izgleda zahvat rekonstrukcije dojki?

Rekonstrukcija dojki nakon mastektomije kompleksna je operacija koja se izvodi u više koraka. Cilj je vratiti prirodan izgled grudi koji je zahvaljujući estetskog kirurgiji moguć uvijek. Grudi se mogu rekonstruirati korištenjem implantata, ali i korištenjem vlastitog tkiva iz drugih dijelova tijela, masnog tkiva ili kombinirajući metode za najbolji rezultat. 

Kada je rekonstrukcija dojki neizvediva implantatima jer nema dovoljno tkiva i kože, radi se ekspanzija tkiva posebnim ekspanderom. Ekspander tkiva služi kako bi se postepeno stvorilo mjesto za implantat dovoljne veličine. 

Kada se rekonstrukcija radi uz pomoć vlastitog tkiva, uzima se obično s dijelova tijela koja nisu izložena – leđa, trbuha, stražnjice, unutarnjeg dijela bedara. Tim tkivom se prekriva operirano područje na koje se mogu prenijeti i mišići, masno tkivo i koža kako bi se stvorila podloga za novu dojku. Kod korištenja masnog tkiva potrebno je više puta ponoviti postupak kako bi se došlo do željene veličine.

Nakon povećanja grudi, potrebno je rekonstruirati područje oko bradavice i areole kako bi se postigao skladan i simetričan izgled. 

Oporavak nakon operacije rekonstrukcije dojki

Vrijeme oporavka nakon rekonstrukcije dojki ovisi o pacijentici jer je sve individualno. Pacijentice obično ostaju dan ili dva na promatranju u Poliklinici Pantovčak kada se rekonstrukcija radi implantatima, kod drugih metoda malo duže. Pacijentice se mogu laganim aktivnostima vratiti već nakon 2 tjedna, a intenzivnijim do 6 tjedana nakon zahvata po odobrenju liječnika.

Nakon operacije nosi se kompresivni grudnjak koji olakšava oporavak i osigurava idealan izgled grudi nakon oporavka. Pacijentice se trebaju držati preporuka liječnika kako bi oporavak bio uspješan, a rezultati savršeni. 

Rezultati rekonstrukcije dojki 

Rekonstrukcija dojki iznimno je važna pacijenticama koje su prošle tešku bolest. Rezultat operativnog zahvata je što prirodniji izgled kojeg stvara estetski kirurg prema stanju pacijentice i njenim željama. 

Rizici kod rekonstrukcije dojki

Rizici kod rekonstrukcije dojki postoje kao i kod drugih operativnih zahvata, ali se minimiziraju uz praćenje preporuka i uputa liječnika. Moguće su upale, krvarenja, hematomi i otekline, a bol je normalna i olakšava se analgeticima po potrebi. Kod novih grudi može doći do kapsularne kontrakcije. To je uobičajena pojava kod pacijentica kod kojih se implantat detektira kao strano tijelo. 

Zašto kod nas napraviti rekonstrukciju dojki?

Rekonstrukcijska kirurgija dojki zahtijeva preciznog kirurga koji će odraditi prije same operacije oblik, pozicioniranje i veličinu novih grudi zajedno s pacijenticom. Estetski kirurg u Poliklinici Pantovčak će odrediti i koja je najbolja metoda za rekonstrukciju dojki kako bi se postigao najbolji i najprirodniji izgled. 

Polikliniku Pantovčak čini tim medicinskih djelatnika koji vas prate od pripreme za zahvat do završetka oporavka. Dogovorite svoj prvi pregled i konzultacije već danas i informirajte se o svakom koraku rekonstrukcije dojki.  

Cjenik

Detaljnije informacije o rekonstrukciji dojki i cijenama dostupne na upit. Više informacija možete dobiti pozivom na 01/123 456 ili pošaljite upit na mail info@poliklinikapantovcak.com. Pacijentima su na raspolaganju fleksibilne mogućnosti plaćanja. 

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Naručite se na pregled

Dođi na besplatne konzultacije kod Dr. Markovine

+385 1 48 22 091, +385 99 48 22 091

info@poliklinikapantovcak.com

Pantovčak 38a