Operacija ušiju

Estetska operacija ušiju zahvat je kojim se brzo, sigurno i uspješno rješava problem s klempavim ušima ili deformacijama vanjskog dijela uha. Uši koje nisu u simetriji s licem ili imaju neskladan oblik uzrokuju nezadovoljstvo izgledom iako je funkcionalnost ušiju potpuno u redu. Korekcija ušiju jednostavna je operacija koja pacijentima omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima i puno više zadovoljstva vlastitim izgledom odmah.
dr. markovina izvodi transplantaciju kose fue metodom
Operacija ušiju vrlo jednostavnim postupkom mijenja oblik, poziciju i veličinu ušiju i spada u manje zahvate estetske kirurgije. Kod većih deformiteta doktori Poliklinike Pantovčak rade i kompleksnije rekonstruktivne operacije ušiju.

Jeste li kandidat za otoplastiku

Otoplastika ili operacija uha izvodi se na vanjskom dijelu uha kod pacijenata koji imaju nepravilan izgled uha ili ušiju ili neskladnu veličinu. Najčešće pacijenti dolaze zbog klempavih ušiju, odnosno imaju odstojeće uške. Deformacije ušiju mogu biti na jednoj ili obje uške, a mogu biti od rođenja ili od neke nesretnog događaja. Kandidati za korekciju ušiju su svi pacijenti nezadovoljni izgledom ili veličinom vanjskog dijela uški. 

Zahvatu estetske korekcije uški se najčešće podvrgavaju djeca prije polaska u osnovnu školu ili u nižim razredima osnovne škole budući da klempave tj. odstojeće uške jako djeluju na samopouzdanje djece koje je tada tek u razvoju. Operacije kod mlađe djece su lakše budući da je hrskavica puno mekanija i podatnija za oblikovanje, ali operacija se uspješno radi i kod odraslih koji se kasnije odluče za otoplastiku.

Postupak pripreme za operaciju ušiju

Preoperativna priprema uključuje detaljan pregled ušiju i izradu plana operativnog zahvata. Prije operacije potrebno je doktoru predočiti povijest bolesti, dati informacije o prethodnim alergijskim reakcijama, operacijama i lijekovima koje pacijent uzima. Svaka operacija zahtijeva i obavljanje osnovnih liječničkih pretraga. 

Pacijentima se savjetuje izbjegavanje određenih lijekova koji mogu pojačati krvarenje kao i pušenja prije operacije i tijekom oporavka. Doktoru je važno znati koja su pacijentova očekivanja i da shvaća rizike koje operacija nosi. 

Kako izgleda postupak korekcije ušiju

Korekcija uški spada među jednostavnije operativne zahvate koji se izvode u lokalnoj anesteziji kod odraslih pacijenata, a kod male djece u općoj anesteziji. Operacija ušiju je potpuno bezbolna i sam zahvat traje oko sat vremena do sat i pol.

Cilj operacije je modeliranjem hrskavice smanjiti odstojanje ušiju od glave ili riješiti deformaciju uške. Rez se radi u naboru iza ušiju tako da je potpuno nevidljiv. Hrskavica uha se modelira, eventualni višak hrskavice i kože se uklanja, a sama uška se postavlja u normalniji, prirodniji položaj kako bi uši i glava bili u skladu. U nekim slučajevima je dovoljno šavovima ušku pričvrstiti u novom položaju i obliku bez odstranjivanja hrskavice. Šavovi omogućavaju zadržavanje pozicije dok proces cijeljenja nije u potpunosti završen. 

Preporuke za oporavak nakon operacije ušiju

Nakon operacije pacijent ostaje na kratkom promatranju nekoliko sati kako bi imao kontrolu i podršku odmah nakon operacije i zatim odlazi na kućnu njegu.

Prednost operacije ušiju je što su rezultati trajni, a sam zahvat je vrlo učinkovit. Drugi dan pacijenti se vraćaju laganim aktivnostima, a oporavak traje oko tjedan dana nakon čega se pacijenti vraćaju i drugim redovnim aktivnostima. Za vrijeme postoperativnog perioda nosi se zavoj i elastična traka koja osigurava poziciju ušiju uz glavu. Važno je izbjegavati pritisak i spavanje na strani, a značajni bolovi nakon operacije nisu uobičajeni. 

Rez se radi iza uha i nije vidljiv, a s vremenom kao i većina manjih rezova potpuno blijedi. Šavovi se vade nakon tjedan dana. Preporuka je mjesec do dva nakon operacije izbjegavati određene intenzivnije sportske aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede ušiju o čemu svakog pacijenta doktor detaljno informira. 

Koji su rizici kod otoplastike

Svaki pacijent je individualan slučaj te su tako i rizici individualni te kod nekoga može doći do komplikacija kao što su stvaranje hematoma, upala i krvarenja. Doktor prije i nakon operacije pacijentima napominje moguće rizike i daje upute kojih se treba pridržavati nakon operacije. Kod odraslih pacijenata postoji mogućnost vraćanja uški u prvobitan položaj, ali iskustvo i znanje kirurga su tu ključni kako bi osigurali zadržavanje uški u idealnom položaju. 

Rizici koji su rijetki, ali mogući su asimetrija kod pozicioniranja ušiju što se može dogoditi u postoperativnom procesu. Kratkotrajno je moguće izgubiti osjetljivost kože ušiju, ali ta promjena nije trajna. 

Alergijske reakcije tijekom ili nakon zahvata su također moguće kao i kod svake operacije. 

Rezultati korekcije uški

Nakon korekcije uški rezultati su automatski vidljivi čim se skinu zavoji i promjene su trajne. 

Zašto odabrati nas za operaciju ušiju 

Prednost operacije ušiju je u jednostavnosti zahvata koji ima skoro 100% uspješnost, a rezultat je trajan. Oporavak je brz i pacijenti se brzo vraćaju svom redovnom ritmu bez ometanja, ali uz više samopouzdanja zbog svog novog i ljepšeg izgleda.  

Za sva pitanja vezana za operaciju ušiju kod male djece i odraslih nazovite nas ili pošaljite nam mail. Dogovorite svoj prvi pregled i konzultacije već danas.

Cjenik 

Cijene operacije ušiju ovise o svakom individualnom slučaju. Pacijent nakon prvog pregleda i savjetovanja s doktorom specijaliziranim za operaciju ušiju dobiva ponudu za operativni postupak s definiranim koracima te procjenu troškova za svoj slučaj. 

Pacijentima su na raspolaganju fleksibilne mogućnosti plaćanja, a sve detalje pacijenti dobivaju uz procjenu troškova za postupak otoplastike. Više informacija možete dobiti pozivom na 01/123 456 ili pošaljite upit na mail info@poliklinikapantovcak.com

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Dođi na besplatne konzultacije kod Dr. Markovine

+385 1 48 22 091, +385 99 48 22 091

info@poliklinikapantovcak.com

Pantovčak 38a