Liposukcija

Liposukcija je zahvat kojim se trajno uklanjaju masne naslage s različitih dijelova tijela. Tradicionalni je zahvat estetske kirurgije koji i dalje ima veliku popularnost jer pruža uspješne i trajne rezultate. 

Liposukcija je uspješna na svim područjima koja se tretiraju, a to mogu biti obrazi, podbradak, vrat, nadlaktice, prsa, trbuh, leđa, kukovi, koljena, bedra, stražnjica.

dr. markovina izvodi transplantaciju kose fue metodom

Kada se odlučiti za liposukciju?

Pacijenti se odlučuju za liposukciju kada se uz zdrav i aktivan životni stil, kvalitetnu prehranu i redovito vježbanje, ipak ne mogu riješiti masnih naslaga. Postoje i druge metode uklanjanja masnih naslaga, ali kod nekih slučajeva jedino liposukcija daje zadovoljavajuće rezultate. 

Ako imate višak kilograma, liposukcija nije metoda mršavljenja, nego rješavanja tvrdokornih masnih naslaga koje drugim metodama i zdravim životnim stilom nije moguće eliminirati.

Trajno uklanjanje masnih naslaga je ponekad jedini zahvat koji vam je potreban, ali može se kombinirati s ostalim estetskim zahvatima za idealne rezultate. Ponekad je kod operacije podizanja kože lica potrebna liposukcija podbratka, a kod operacije smanjenja grudi radi se liposukcija kako bi se višak masnog tkiva odstranio.

Jeste li vi kandidat za liposukciju?

Kandidati za liposukciju u punoljetne i zdrave osobe različitih dobnih skupina koje nisu uspjele drugim metodama riješiti tvrdokorne masne naslage ili jednostavno žele trajno rješenje uz uspješnu metodu. Ako vas masne naslage čine nezadovoljnima svojim izgledom, preporuka je prvi pregled i konzultacije u Poliklinici XY

Skladištenje masnih naslaga može biti uzrokovano genetskim naslijeđem, viškom kilograma i pasivnim načinom života bez dovoljne fizičke aktivnosti. 

Koji su benefiti liposukcije?

Poliklinika Pantovčak je specijalizirana za estetske zahvate koji doprinose boljem osjećanju u vlastitoj koži. Benefit liposukcije je što uspješno i trajno rješava problem nezadovoljstva izgledom uzrokovanog tvrdokornim skladištenjem masnih naslaga.  

Kako se pripremiti za operaciju liposukcije?

Svakoj operaciji prethodi pregled i razgovor s pacijentom. Prije operacije obavezno je napraviti dijagnostičke i laboratorijske pretrage prema uputama liječnika i pregled kod anesteziologa. Liječnik preporučuje prestanak pušenja i korištenja lijekova i dodataka prehrani koji mogu štetno djelovati na tijek zahvata i oporavka. 

Kako izgleda zahvat liposukcije?

Trajnim uklanjanjem masnih naslaga smanjuje se volumen tretiranog područja koje se i preoblikuje čime se rješavaju neskladne konture uzrokovane viškom masnog tkiva.

Operacija trajnog uklanjanja masnih naslaga ovisno o zahtjevnosti traje nekoliko sati i izvodi se pod lokalnom ili općom anestezijom. Radi se niz mikro rezova kroz koje se u područja koja se tretiraju ubrizgava tekućina za sprječavanje krvarenja i trauma kako bi se zahvat sigurno mogao izvesti. Kroz rezove se uvode kanile, tanke cijevi kojima se prvo omekšava tvrdokorna naslaga masti i nakon toga isisava pomoću posebne pumpe. 

Liposukcija se na licu radi najčešće na podbratku i rezovi se pozicioniraju ispod brade i iza uha kako bi bili potpuno neprimjetni. Koža se nakon isisavanja masnog tkiva, adaptira i stvaraju se nove, ljepše i atraktivnije konture lica. Masne stanice koje se uklanjaju metodom liposukcije se ne vraćaju, ali je potrebno slijediti preporuke liječnika kako se postojeće stanice ne bi povećale. 

Nakon liposukcije pacijenti nose kompresivni zavoj koji olakšava oporavak, smanjuje otekline i zadržava kožu u željenoj poziciji. Po potrebi se postavljaju mali drenovi za odstranjivanje viška tekućine iz tkiva. Kada je riječ o jako zahtjevnom i velikom zahvatu liposukcije, nastaje višak kože koji se može estetskim zahvatom također odstraniti u Poliklinici Pantovčak

Oporavak nakon liposukcije

Oporavak nakon liposukcije je individualan i ovisi o pridržavanju uputa liječnika. Tretirano područje ne smije biti po pritiskom, stiskati se niti istezati te se preporučuje mirovanje tijekom rane faze oporavka. Nekoliko mjeseci je ponekad potrebno za potpuni oporavak i da sve otekline nestanu. Liječnik nakon oporavka preporučuje voditi zdrav i aktivan životni stil, imati zdravu i balansiranu prehranu i redovito se baviti fizičkom aktivnošću. 

Rezultati liposukcije 

Finalni rezultat liposukcije vidljiv je kada se povuku sve otekline, što kod nekih pacijenata može trajati i par mjeseci. Rezultati su trajni, masne stanice koje su uklonjene se ne vraćaju, ali je potrebno pridržavati se savjeta liječnika kako postojeće masne stanice ne bi počele rasti. 

Rizici kod operacije trajnog uklanjanja masnih naslaga

Liposukcija kako i svaki operativni zahvat donosi i mogućnost komplikacija. Rizici se umanjuju informiranjem i pridržavanjem uputa liječnika. Otekline su normalne nakon ovog zahvata, a moguće komplikacije koje se mogu pojaviti nakon zahvata su: 

 • upale
 • krvarenje
 • hematom
 • nesimetrične konture
 • nejednaka pigmentacija
 • ozljede kože ili živaca
 • promjena osjeta kože i asimetrija
 • stvaranje ugrušaka masti
 • gubitak ili nakupljanje tekućine
 • mlohava koža
 • oštećenje okolnog područja tijekom zahvata
 • duboka venska tromboza
 • srčane, plućne i bubrežne komplikacije
 • potreba za ponovnom operacijom

Estetski kirurg na prvom pregledu kandidate za zahvat upoznaje sa svim mogućim rizicima kako bi mogli donijeti odluku za zahvat. 

Zašto kod nas napraviti liposukciju?

Poliklinika Pantovčak specijalizirana je za zahvate trajnog odstranjivanja masnih naslaga liposukcijom. Pacijenti nakon zahvata vrlo često nastave održavanje svog izgleda ostalim estetskim zahvatima u Poliklinici Pantovčak. Cilj nam je stvoriti oazu za stvaranje i održavanje lijepog izgleda, uz potpuno povjerenje i ugodan boravak. Saznajte zašto kod nas napraviti liposukciju i dogovorite svoj prvi pregled pozivom na 01/123 456 ili na mail info@poliklinikaxy.com

Cjenik

Detaljnije informacije o cijeni zahvata liposukcije dostupne na upit pozivom na 01/123 456 ili na mail info@poliklinikapantovcak.com. Pacijentima su na raspolaganju fleksibilne mogućnosti plaćanja.

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Dođi na besplatne konzultacije kod Dr. Markovine

+385 1 48 22 091, +385 99 48 22 091

info@poliklinikapantovcak.com

Pantovčak 38a