Operacija nosa

Operacija nosa ili rinoplastika spada pod estetsku kirurgiju i korak je koji može značajno promijeniti izgled, samopouzdanje i zdravlje pacijenata. Na korekciju nosa odlučuju se pacijenti nezadovoljni njegovim estetskim izgledom, ali i pacijenti koji imaju devijaciju septuma, doživjeli su ozljede nosa ili imaju različite probleme s disanjem. Ponekad nos s vremenom promijeni svoj izgled, a budući da uvelike djeluje na simetriju lica i privlačnost upravo zato je vrlo česta operacija.

dr. markovina izvodi transplantaciju kose fue metodom

Cilj operacije nosa je postići prirodan izgled uz estetski privlačan nos. Oblikovanje nosa jedna je od najtraženijih operacija i pacijenti u kratkom vremenu svoj izgled ili disanje drastično mijenjaju na bolje. Detaljno planiranje prethodi postupku rinoplastike kako bi se pacijent po završetku oporavka potpuno sjedinio sa svojim novim izgledom uz nos koji izgleda potpuno prirodno. Svakom pacijentu pristupa se individualno pazeći na sve detalje i očekivanja kako bi svaki pacijent imao savršen nos po svojoj želji, ali i mjeri. Vodeći se time u pristupu pacijentima izbjegava se slučaj da različiti pacijenti imaju iste nosove što u konačnici ne izgleda prirodno.

Svaka osoba je unikat i zato je ključan individualan pristup kod operacije nosa što je cilj u Poliklinici Pantovčak.

Jeste li kandidat za rinoplastiku

Nos, osim estetske uloge kao značajan čimbenik cjelokupne privlačnosti lica, ima svoju ključnu funkcionalnu ulogu, a to je da nam omogućava disanje. Kandidati za operaciju nosa su osobe koje su nezadovoljne svojim izgledom, točnije izgledom svog nosa ili imaju probleme s otežanim disanjem zbog devijacije septuma, ozljeda i drugih uzroka. 

Kandidati za rinoplastiku su svi punoljetni pacijenti jer je važno da je nos u potpunosti formiran i da je kod pacijenta završen rast. U slučajevima kada se maloljetne osobe odlučuju na estetsku korekciju nosa, potreban je pristanak roditelja. Obično je razlog operacije kod tako mladih pacijenata problem s disanjem koji utječe na njihovo zdravlje. 

Postupak pripreme za operaciju nosa

Prije operacije nosa važan je detaljan pregled i konzultacije s kirurgom koji će izvoditi zahvat. Svaki zahvat nosi svoje rizike i moguće komplikacije, ali osim tog važnog dijela, kirurg će objasniti i svaki korak koji slijedi od pripreme pred zahvat, same operacije te postupka oporavka. 

Prvi pregled uključuje razgovor i savjetovanje kojima je cilj saznati više o pacijentu, njegovim očekivanjima i razlozima zbog kojih se odlučuje na operaciju. Osim pregleda kod kirurga, pacijent radi potrebne standardne pretrage, ako je potrebno ide na internistički pregled te na pregled kod anesteziologa u slučaju da je operacija nosa pod općom anestezijom.

Kako izgleda postupak korekcije nosa

Operacija nosa izvodi se u općoj ili u lokalnoj anesteziji, a pacijenti se mogu opustiti jer tijekom zahvata neće osjetiti nikakvu bol. Liječnik odlučuje ovisno o slučaju pacijenta koja anestezija će biti najbolja, a sam zahvat može trajati od jedan do tri sata ovisno o zahtjevnosti slučaja. 

Operacija nosa može biti zatvorenom tehnikom gdje se rezovi rade unutar nosa između nosnica te se dolazi do dijela kosti ili hrskavice koji se ispravljaju, uklanjaju. Zatvorena tehnika uobičajena je kod manjih nepravilnosti. Otvorena rinoplastika se radi rezom na bazi nosa koji je gotovo nevidljiv po završetku operacije nosa. Nos se preoblikuje u željeni izgled i postavlja se dugoročna potpora hrskavici kako bi se zadržao željeni izgled i oblik. Otvorena tehnika je karakteristična za operaciju vrha nosa i skolioze nosa. Ako je potrebno smanjiti nos, uklanja se dio hrskavice i kosti. Povećanje nosa se radi uz umetanje kosti ili hrskavice iz uha ili rebara. Kod devijacije septuma nos se može ispraviti, a ponekad su potrebni i dodatni vanjski rezovi koji ostavljaju minimalne ožiljke. Nakon operacije nos se fiksira izvana pomoću tampona i udlage, a u nos se stavljaju tamponi kako bi se zaštitila i zadržala nova forma nosa.

Sekundarna operacija nosa ili revizijska operacija nosa je operacija koja se radi kod pacijenata koji nisu zadovoljni prethodnom operacijom ili operacijama te žele dodatno poboljšanje izgleda nosa. Treba imati u vidu da svaka operacija ima i svoja ograničenja i da svaki pacijent drugačije reagira i ima različita očekivanja. Zato je važno na samom početku uskladiti mogućnosti i očekivanja kako bi finalni rezultat bio zadovoljavajući. Operacije nosa su skoro 100% uspješne, ali uvijek postoje rizici na koje liječnici na vrijeme upozore.

Preporuke za oporavak nakon operacije nosa

Estetska korekcija nosa jednostavan je i siguran zahvat. Pacijent nakon operacije nosa ne treba ostati u bolnici te odmah može ići kući sljedeći preporuke za oporavak. 

Svaki pacijent i svaki slučaj su individualni i upravo zato je i oporavak individualan. Neki pacijenti mogu imati otekline ili modrice nakon zahvata nekoliko dana. U tom slučaju važno je stavljati hladne obloge kako bi sam oporavak prošao ugodnije. Po potrebi pacijenti mogu uzeti lijekove protiv bolova. Sam izgled nosa formira se u potpunosti po završetku procesa oporavka i zato je važno slušati preporuke liječnika i izbjegavati bilo kakve naporne fizičke aktivnosti nekoliko tjedana. 

Pacijent odlazi na kućni oporavak uz malu udlagu koja štiti i održava stabilnost nosa nakon operacije te se nosi pet do osam dana. Treba biti oprezan kod ispuhivanja nosa i izbjegavati takvo naprezanje najmanje tjedan dana nakon operacije. Poželjno je držati glavu na povišenom, izbjegavati sunčanje, naprezanje te paziti ako nosite naočale da nisu na osjetljivom mjestu.

Jako je važno u bilo kakvom slučaju nepredviđenih okolnosti kontaktirati liječnika i zatražiti dodatni savjet. 

Koji su rizici kod rinoplastike

Svaka operacija ima određeni rizik, tako i operacija nosa nosi određene rizike koje na prvom pregledu vrlo jasno i detaljno liječnik objašnjava svakom pacijentu. Unatoč detaljnim pripremama niti jedna operacija nema 100% uspješnosti tako da pacijent mora biti svjestan mogućnosti i uskladiti svoja očekivanja. Neki slučajevi imaju i svoja ograničenja i nos se ponekad može samo mijenjati do određene mjere. Ponekad je potrebna i revizijska operacija kako bi se situacija dovela na zadovoljavajuću razinu. 

Vrlo rijetko događaju se slučajevi komplikacija i postoji rizik od krvarenja i nekoliko dana iza zahvata. Infekcije su iznimno rijetke i u tom slučaju se radi na otklanjanju uzroka infekcije i uzimaju se antibiotici. Može se pojaviti nekada i smanjena osjetljivost nosa nakon operacije, ali kao i većina mogućih nuspojava i rizika to ubrzo prestane. 

Iznimno je bitno da pacijent bude potpuno siguran u svoju odluku. Odgovornost liječnika je da mu osigura sve informacije i predstavi sve moguće rizike. 

Rezultati korekcije nosa 

Estetska korekcija nosa mijenja cjelokupni izgled na bolje i samim time podiže sigurnost i zadovoljstvo pacijenata. Samopouzdanje je bitan čimbenik za kvalitetan život i opuštenije društvene interakcije. Rezultati operacije nosa vidljivi su potpuno kada završi postupak oporavka. 

Zašto odabrati nas za operaciju nosa 

Prednost operacije nosa je što je danas toliko usavršena zahvaljujući praćenju novih metoda i svjetskih trendova u estetskoj kirurgiji. Specijaliziran tim za estetsku kirurgiju Poliklinike XY jamči kvalitetu i zadovoljstvo svakog pacijenta nakon estetske korekcije nosa. 

Odaberite najbolje za svoje zdravlje i izgled i nazovite nas. 

Cjenik 

Cijene operacije nosa variraju ovisno od zahtjevnosti postupka. Nakon preliminarnog pregleda svaki pacijent dobiva ponudu i procjenu troškova temeljenu na njegovom individualnom slučaju. Pacijentima su na raspolaganju fleksibilne mogućnosti plaćanja, a sve detalje dobit ćete uz procjenu troškova za postupak rinoplastike. Više informacija možete dobiti pozivom na 01/123 456 ili pošaljite upit na mail info@poliklinikapantovcak.com

Autor:  Dr. Držislav Markovina

Dođi na besplatne konzultacije kod Dr. Markovine

+385 1 48 22 091, +385 99 48 22 091

info@poliklinikapantovcak.com

Pantovčak 38a