Lijekovi protiv ispadanja kose

Unatoč čestim upitima naših pacijenata za mišljenje o vitaminima za kosu, biotinu, prirodnim lijekovima za ubrzati rast kose, preparatima protiv opadanja kose i raznim drugim sredstvima za poticanje, jačanje i brži rast kose preporučujemo samo dva lijeka koji imaju odobrenje FDA (Food and Drug Administration), Minoxidil i Finasterid. Uz naš recept se mogu kupiti u svakoj boljoj ljekarni.

Minoxidil

Minoxidil (Rogaine, Regaine, Pilfud) postoji kao 2% otopina za žene i 5% otopina za muškarce. Minoxidil proširuje krvne žile oko folikula čime povećava dotok hranjivih tvari, a time i rast kose. Potrebno ga je koristiti što ranije, najbolji kandidati su oni koji imaju stanjenje ili prorjeđenje vlasi, a nisu u potpunosti izgubili vlasi.

Lijek se utrljava u vlasište 2 puta dnevno, ujutro i navečer po 1 mL. Kod manjeg broja pacijenata može dovesti do ponovnog rasta kose dok je u 80% pacijenata moguće usporavanje opadanja kose. Mora se koristiti 6 mjeseci da bi se vidio napredak. Nuspojave su rijetke, a najčešće je riječ o iritaciji, suhoći vlasišta i prstiju kojima se utrljava.

Finasterid

Finasterid (Propecia, Proscar) inhibira tip II 5-α reduktazu, enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT). To može zaustaviti ispadanje kose. Kod 80% – 90% pacijenata usporava ili čak zaustavlja ispadanje kose kod androgene alopecije. Manji broj pacijenata primjećuje i zadebljanje vlasi u području krune.

Preporučena doza je 1 mg dnevno. Napredak se vidi nakon 3 – 6 mjeseci. U manjeg broja pacijenata, prvih nekoliko mjeseci korištenja, nuspojava je smanjeni libido (spolna želja). Prestankom trošenja nuspojave prestaju.

Slobodno nas kontaktirajte

  • Ovo je zaštita protiv spama. Molimo upišite rješenje.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.