O ispadanju kose

Što je ciklus kose?

Ciklus kose je podjela rasta i života svake vlasi u faze. Razlikujemo anagen fazu (faza rasta) koja traje 2 – 6 godina, catagen fazu (faza mirovanja) koja traje 2 – 6 tjedana i telogen fazu (faza ispadanja kose) koja traje 3 – 4 mjeseca za vrijeme koje kosa ispada iz folikula, a nova vlas u anagen fazi počinje se formirati.

Kako tijelo razvija zdravu kosu?

Tijelo  kosu i dlake razvija iz zaštitnih ovojnica koje zovemo folikuli. Najčešće su u skupinama 2 ili 3 folikula, a koji put 1 ili 4 i tako tvore takozvane folikularne cjeline (follicular units). Na osnovu toga je i metoda današnje transplantacije kose dobila ime FUE (Follicular Unit Extraction).

Koja je prosječna gustoća kose muškaraca?

Prosječna prirodna gustoća kose kod muškaraca je obično iznad 100 dlaka po kvadratnom centimetru. Polovica prirodne gustoće dovoljna je za dojam vlasišta.

Koliko kose dnevno ispadne?

Dnevno iz vlasišta ispadne 100 – 150 vlasi. Kod vlasišta koje nije pogođeno gubljenjem kose sve vlasi što kroz život ispadaju nadomještaju se novim zdravim vlasima iz istih folikula nakon 3 – 4 mjeseca. To je stalan i prirodan proces. Kod vlasišta koje je zahvaćeno trajnim gubitkom kose dio vlasi se nadomješta sve slabijim vlasima ili se njima uopće ne nadomješta.

Što je uzrok ispadanju kose?

Ispadanje kose nije bolest nego pojavnost jer je u 95% slučajeva genetski uvjetovano. Može se naslijediti i od majke i od oca i zahvaća veliki broj kako muškaraca tako i žena. Stražnji i postranični dijelovi vlasišta time najčešće nisu zahvaćeni što omogućava zahvate transplantacije kose.


Treba li čekati do potpunog gubitka kose?

Nije potrebno čekati potpuni gubitak kose. FUE transplantacijom kose se može progušćivati djelomično prorijeđeno vlasište kao i područja potpunog gubitka vlasi. Preporučuje se početi sa zahvatima što prije tako da možemo iskopirati prirodne linije, kut i smjer rasta kose.

Razvijaju li se daljne inovacije?

Kroz sudjelovanje na godišnjim svjetskim kongresima ISHRS (International Society of Hair Restoration) pratimo razvoj i inovacije u području transplantacije kose. FUE transplantacija kose predstavlja zlatni standard.

Slobodno nas kontaktirajte

  • Ovo je zaštita protiv spama. Molimo upišite rješenje.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.